Vet du inte riktigt vad som definierar en låneförmedlare eller vad skillnaden mellan en långivare och låneförmedlare är? I den här artikeln kommer vi att berätta så utförligt vi kan om vad en låneförmedlare är. Vi börjar direkt med en kort förklaring.
En låneförmedlare gör det möjligt att, med en enda kreditupplysning, samla in låneerbjudanden från flera aktörer som du kan välja mellan. De förmedlar alltså din ansökan om att låna pengar till flera aktörer som får slåss om att ha dig som kund.
Definitionen av låneförmedlare
Många som vill ansöka om lån och googlar runt stöter på begreppet ”låneförmedlare”. Kanske när du jämför olika lån och försöker hitta bäst ränta? Låneförmedlaren ger själva inte ut några lån utan hjälper kunder som dig att hitta ett lån till bäst villkor genom att samla ihop offerter från flera långivare. På så sätt kan du se vilken som är villig att erbjuda bäst löptid, ränta och andra villkor. Det här är framförallt vanligt vid privatlån.
Hur jobbar en låneförmedlare?
En låneförmedlare jobbar med mot olika banker och kreditinstitut. De tar fram respektive förslag på priser, vilket omfattar både avgifter, räntor och vilken lånesumma. Låneförmedlaren har dessutom avtal med en upplysningscentral och genom denna gör den en kreditupplysning. Du som kund slipper alltså få flera upplysningar gjorda.
Låneförmedlarens inkomst och priser
Hela idén bakom en låneförmedlare är att göra det enklare för kunden att ta ett lån och jämföra priser och erbjudanden. Hela förloppet är tänkt att hålla kundens kostnad nere och då passar det sig inte att ta ut en hög ersättning som låneförmedlare för sitt arbete. Istället får låneförmedlaren betalt när du som kund väljer att låna av deras långivare.
En banks budget för marknadsföring stödjer låneförmedlare och deras arbete att driva kunder till den motsvarande banken. Hela affären blir också fördelaktig för banken. Den delen av hanteringen av lån, alltså rådgivning och kreditkontroll, blir smidigare för alla.